De Lichtenvoordse Badminton Club viert vijftigjarig jubileum

LICHTENVOORDE – De Lichtenvoordse Badminton Club heeft reden voor een feestje, want zij bestaat vijftig jaar. Dit jubileum grijpt ze met beide handen aan om haar favoriete sport in het zonnetje te zetten. Op 9 maart gaat de jubileumviering van start met een feestelijk jubileumtoernooi in de Hamalandhal, voor leden en oud-leden. Dit belooft een spetterende avond te worden, met alles wat er van een sportief feestje verwacht mag worden, daarvan is de organisatie overtuigd.

Dinès Quist

De Lichtenvoordse Badminton Club (LBC ’72) verenigt al vijftig jaar sportiviteit met saamhorigheid. En dat is precies wat de jubileumcommissie beoogt te vieren op de vijftigste verjaardag van de club. “In de afgelopen vijftig jaar hebben zo’n duizend leden deze fantastische sport beoefend binnen onze club”, vertelt Edwin Ketels, één van de commissieleden. “Nu we het vijftigjarig bestaan vieren, willen we dat dan ook heel graag samen doen met oud-leden. Dan kunnen we met elkaar de shuttles de volgende vijftig jaar inslaan. Maar ook als zij alleen voor de borrel komen, zijn ze van harte welkom en proosten we op de afgelopen vijftig jaar”, vult René Bruins aan. “Het jubileumtoernooi gaat om 19.00 uur van start.”

Jubileumfestiviteiten
“Vooral het blacklight-badmintontoernooi is erg leuk”, vertelt jubileumcommissielid Damiaan te Plate. “We hebben dit al vaker georganiseerd en het valt altijd goed in de smaak. De shuttles, netten en lijnen worden opgelicht door blacklight-lampen en de sporters kunnen zich met blacklight-verf beschilderen, dat geeft een hilarisch effect op de badmintonbaan.”
Behalve de feestelijke opening staat er nog meer te gebeuren rondom het jubileum. Op 17 september wordt er een officieel jubileumfeest gevierd en dan zal LBC ’72 haar eerste jubileumboek presenteren. Uiteraard zijn oud-leden hierbij van harte welkom. Ten slotte zal er in december een airbadmintontoernooi in beachstijl georganiseerd worden. Hier willen we ook graag buurtbadmintonverenigingen voor uitnodigen.”

Vijftig jaar fanatisme 
Op 10 maart in 1972 richtte Frank Wolterink de Lichtenvoordse Badminton Club op, in het sportzaaltje op het Swite-terrein; een jaar later verhuisde de club naar de Hamalandhal. Met een schamele elf leden, kon er al wel een wedstrijdje gespeeld worden, maar de ambitieuze Frank zag meer potentie in de club en organiseerde in de pas geopende Hamalandhal een demonstratiedag. Met als resultaat dat de teller van het ledenbestand naar de tachtig schoot. Een halve eeuw later wordt de sport daar nog wekelijks en met hetzelfde fanatisme beoefend. Door de jaren heen kende de club talenten die op landelijk niveau meespeelden en in de hoogtijdagen van de jaren tachtig had de club maar liefst 175 leden. Dat de club zijn vijftigste verjaardag kan vieren, is te danken aan de grote mate van saamhorigheid binnen de club. “Veel van onze leden zijn op jonge leeftijd begonnen en zijn tot op de dag van vandaag nog steeds lid”, vertelt Damiaan. “Ikzelf begon al op mijn zesde in 1979. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen binnen onze club, dat zorgt voor sociale binding. Ik heb er zelfs mijn vrouw leren kennen.”

Snelste racketsport
“Badminton is de snelste racketsport ter wereld,” vertelt Edwin, “dat maakt de sport ook zo interessant. Het gaat razendsnel, er gaat veel techniek mee gepaard en je gebruikt al je spiergroepen. Die diversiteit in de sport is voor veel mensen aantrekkelijk en bovenal geschikt voor alle leeftijden. De verschillen in generaties maken dat je altijd op je eigen niveau kan spelen, tot op landelijke niveau. Toch kun je na een paar avondjes oefenen al een behoorlijk partijtje meespelen, dat maakt de sport heel toegankelijk.” De Lichtenvoordse club heeft momenteel een mooie omvang van 70 leden, maar de ambitie om weer te groeien is onverminderd. “Wie eens een shuttletje mee wil slaan, kan zich vrijblijvend opgeven voor onze club-probeerdagen, ook bieden we jaarlijks eens minicursus Probeerbadminton aan.”

Kijk voor meer informatie: www.lbc72.nl/jubileum.
Oud-leden kunnen zich daar opgeven voor het jubileumtoernooi van 9 maart of door te mailen naar pr@lbc.nl.

De Lichtenvoordse Badminton Club viert vijftigjarig jubileum